Laser Διαθλαστικών Ανωμαλιών

Laser Διαθλαστικών Ανωμαλιών2018-08-07T12:35:07+00:00

Laser Διαθλαστικών Ανωμαλιών

Θεωρητικά το κάθε άτομο που έχει μια διαθλαστική ανωμαλία μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης εφόσον συμβουλευθεί τον οφθαλμίατρο και υπάρχουν οι ενδείξεις. Το κάθε άτομο αποφασίζει να κάνει την διόρθωση για διάφορους προσωπικούς λόγους. Η επέμβαση είναι επιλεκτική. Κρατά την υπόσχεση για απεξάρτηση από γυαλιά και φακούς επαφής, πράγμα που επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να εξασκήσουν το χόμπι τους, τα σπορ ή να ακολουθήσουν επιλογές για την καριέρα τους.

Απαραίτητη προυπόθεση να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και η διάθλασή τους παραμένει σταθερή τον τελευταίο χρόνο.
Ποιοί μπορούν να υποβληθούν:

• Ατομα με μυωπία μέχρι 10 βαθμούς, υπερμετρωπία και αστιγματισμό μέχρι 6 βαθμούς.

• Όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν να φορούν γυαλιά ή έχουν προβλήματα με τους φακούς επαφής τους (δυσανεξία)

• Οσοι για λόγους καριέρας δεν μπορούν να φορούν γυαλιά (αεροπόροι, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.τ.λ.)

• Αθλητές ή άτομα που ασχολούνται έντονα με τα σπορ

• Νέες μητέρες που ανησυχούν μήπως χάσουν τα γυαλιά τους ή αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους ενώ κάνουν άλλες δραστηριότητες

• Ατομα που ταξιδεύουν συχνά ή που περνούν πολλές ώρες στον δρόμο έχουν πλεονεκτήματα όπως λιγότερη εξάρτηση από γυαλιά και φακούς, μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερη άνεση.

• Γενικά όσοι ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους

Αντενδείξεις

• Εγκυμοσύνη. Επειδή οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα της θεραπείας, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν δεν θεωρούνται κατάλληλες για τη διόρθωση με λέιζερ.

• Οφθαλμολογικά νοσήματα όπως κερατόκωνος, γλαύκωμα, καταρράκτης και συγκεκριμένες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου.

• Σοβαρή ξηροφθαλμία

• Πολύλεπτός κερατοειδής

• Ιογενείς λοιμώξεις του κερατοειδή που περιλαμβάνουν τον ιό του απλού έρπητα και του έρπητα ζωστήρος.

• Ανεξέλεγκτος διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα ή παθήσεις του κολλαγόνου και να μην χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Ολα αυτάεμποδίζουν την επούλωσητουκερατοειδή.

Την ημέρα της επεμβάσεως θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν ξεκούραστοι και χαλαρωμένοι και θα πρέπει να υπολογίζετε περίπου 2-3 ώρες για όλη τη διαδικασία. Πολλές φορές ο προεγχειρητικός έλεγχος ή πρόσθετες εξετάσεις γίνονται την ίδια ημέρα της επέμβασης πριν από το laser.
Να είστε ντυμένοι άνετα, και να έχετε γευματίσει ελαφρά πρωτύτερα. Μην χρrho;ησιμοποιείτε αρώματα ή μακιγιάζ. Πριν το laser δίνεται ένα ηρεμιστικό χάπι για μεγαλύτερη χαλάρωση. Η υπεύθυνη του χειρουργείου σας ετοιμάζει δίνοντάς σας μια ρόμπα χειρουργική, καλύμματα στα παπούτσια, χειρουργικό καπέλο και μάσκα. Στα μάτια μπαίνουν κολλύρια αναισθητικά και αντιβιοτικά.
Στην συνέχεια περνάτε στο χειρουργείο όπου ξαπλώνετε στο ειδικό κρεβάτι κάτω από το laser όπου εκεί θα σας ζητηθεί να εστιάσετε σε ειδικά φωτάκια.
Πόνος δεν υπάρχει καθόλου και ίσως μόνο μια αίσθηση πίεσης μπορεί να αισθανθείτε. Το laser διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Υπάρχει πάντα επικοινωνία με τον χειρουργό.
Αμέσως μετά την επέμβαση θα βλέπετε λίγο θολά, σαν να έχουν πιάσει ατμό τα γυαλιά σας. Θα έχετε αίσθηση ξένου σώματος. Θα σας δοθούν οδηγίες, προστατευτικά καλλύματα και κολλύρια για την θεραπεία σας και μετά είστε ελεύθεροι να φύγετε. Τα γυαλιά ηλίου είναι πάντα πολύ χρήσιμα μετά την επέμβαση.

Πριν από την διόρθωση με το laser, θα πρέπει να γίνουν κάποιες προεγχειρητικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και μετρήσεις. Οι εξετάσεις και οι μετρήσεις αυτές γίνονται με σύγχρονα και υψηλής τεχνολογίας οφθαλμολογικά μηχανήματα και μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις παραμέτρους του ματιού και ειδικότερα του κερατοειδή χιτώνα που θα σμιλευθεί. Οι εξετάσεις και οι μετρήσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία καθότι το αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από την συνέπεια και την ακρίβεια με την οποία κάνουμε τις μετρήσεις αυτές.

Βασική προυπόθεση για να γίνουν οι μετρήσεις αυτές αλλά και το laser είναι να έχουν αφαιρεθεί πλήρως οι φακοί επαφής για 10 (δέκα) τουλάχιστον ημέρες.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να μετρηθεί με μεγάλη ακρίβεια η μυωπία ή η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που θα διορθωθούν με το laser. Οι μετρήσεις γίνονται αντικειμενικά με αυτόματα κερατοδιαθλασίμετρα αλλά και υποκειμενικά με την μέτρηση της οπτικής οξύτητας.
Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι ίσως η βασικότερη προεγχειρητική εξέταση.

Το ORBSCAN μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε και να μετρήσουμε τόσο την πρόσθια όσο και οπίσθια επιφάνειά του, να αποκλείσουμε παθήσεις του που έχουν αντένδειξη για την επέμβαση (π.χ. κερατόκωνος) καθώς και να εκτιμήσουμε το πάχος του. Η παχυμετρία είναι μια πολύ σημαντική μέτρηση από την οποία εξαρτάται και το όριο που εμείς μπορούμε να σμιλεύσουμε με το laser.

Με την τεχνολογία Zywave η wavefrontanalysis. Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να μελετήσουμε το μάτι σαν ένα συνολικό οπτικό σύστημα και να μετρήσουμε συνολικά την διαθλαστική του δύναμη μετρώντας ακόμα και τα διάφορα οπτικά «ψεγάδια» του κάθε ματιού που λέγονται εκτροπές. Η ανάλυση wavefront μας δίνει την δυνατότητα τα δεδομένα αυτά να δίνονται στον υπολογιστή του laser και εκείνο να σμιλεύει εξατομικευμένα το κερατοειδή, διορθώνοντας όλα τα διαθλαστικά ψεγάδια δίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή αφαίρεση ιστού.

Η νεότερη τοπογραφία PENTACAM μας δίνει ανάλογες πληροφορίες με το ORBSCAN αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια αναλύοντας περισσότερα σημεία στον κερατοειδή. Η PENTACAM χρησιμοποιείται από το νοσοκομείο μας για την εξατομικευμένη διόρθωση ειδικά σε υψηλούς και ανώμαλους αστιγματισμούς σμιλεύοντας τον κερατοειδή με βάση την πληροφορία από την τοπογραφία (topo-guided).

Οι δύο κύριες τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η LASIK και η PRK. Και η δύο χρησιμοποιούν το laser για να σμιλεύσουν την επιφάνεια του κερατοειδή (εξωτερικό διαφανή) χιτώνα και να αλλάξουν την καμπυλότητα του με σκοπό τα είδωλα να σχηματίζονται πάνω στο αμφιβληστροειδή χιτώνα (βυθό) του ματιού.

LASIK: Ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με laser

O χειρουργός δημιουργεί έναν κρημνό (λεπτή φέτα ή flap) στον κερατοειδή σαν καπάκι και το σηκώνει προς τα πίσω. Το flap δημιουργείται με ένα ειδικό μηχάνημα ακριβείας που λέγεται μικροκερατόμος. Το laser δρα κάτω από τη επιφάνεια και πάνω στο στρώμα του κερατοειδούς, σμιλεύοντας τον χωρίς να τον τραυματίζει. Το flap κλείνει και η επέμβαση τελειώνει. Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες και είναι εντελώς ανώδυνη. Η εφαρμογή του laser διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό ενώ η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά για κάθε μάτι. Δεν χρειάζεται προστατευτικός φακός ή ράμματα και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση μετεγχειρητικά. O ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους και χωρίς να έχει ανάγκη τα γυαλιά του.

PRK: Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή

Η τεχνική δεν προβλέπει την δημιουργία κρημνού. Απλά αφαιρείται το επιθήλιο (επιφανειακό στρώμα) του κερατοειδή με αραιωμένη αλκοόλη και εφαρμόζεται το laser στην επιφάνειά του. Στο τέλος, τοποθετείται ένας θεραπευτικός φακός επαφής που μένει μέχρι την πλήρη επούλωση του επιθηλίου (λίγες μέρες). Οι περισσότεροι χειρουργοί σήμερα, χρησιμοποιούν πριν την τοποθέτηση του φακού, ένα ειδικό φάρμακο που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μετεγχειρητικής θολερότητας (haze) αλλά και πόνου που συνήθως υπάρχει με την τεχνική αυτή. Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες και είναι εντελώς ανώδυνη. Η εφαρμογή του laser διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό ενώ η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά για κάθε μάτι. O ασθενής φεύγει επίσης από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους και χωρίς να έχει ανάγκη τα γυαλιά του.

Νεότερες τεχνικές LASIK

Οι νεότερες τεχνικές αφορούν στην δημιουργία του κρημνού (flap) η οποία δεν γίνεται με μηχανικό μικροκερατόμο αλλά με ένα άλλο ειδικό laser, το femtosecondlaser. Το laser αυτό δημιουργεί μικρές φυσσαλίδες αέρα κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδή σε βάθος που επιλέγει ο χειρουργός και στην συνέχεια ανασηκώνεται το flap και γίνεται η φωτοεκτομή με το laser. Η τεχνική αυτή λέγεται και all-laser-lasik

α. Αν έχετε κάνει LASIK δεν θα έχετε κανένα πόνο και η όραση σας θα ξεκαθαρίσει σημαντικά μέχρι το βράδι. Την επόμενη μέρα η ποσοτική σας όραση θα είναι πλήρης αλλά η ποιοτική σας όραση θα βελτιώνεται με την πάροδο των ημερών. Λόγω της επούλωσης του κερατοειδή θα βιώσετε πιθανόν φυσιολογικές διακυμάνσεις στην όραση, πιο συχνές την πρώτη εβδομάδα και μετά θα υποχωρήσουν.

β. Αν έχετε κάνει PRK, οι ενοχλήσεις θα διαρκέσουν 2-3 ημέρες και αναφέρονται σε έντονη φωτοφοβία, έντονη αίσθηση ξένου σώματος, κάψιμο, δακρύροια, ελαφρύ πρήξιμο στα βλέφαρα και θολή όραση. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά την δεύτερη μέρα και μετά την τρίτη δεν αισθάνεστε τίποτα. Η όραση αποκαθίσταται σταδιακά αλλά αφού επουλωθεί το επιθήλιο (3 ημέρα) η όραση βελτιώνεται σημαντικά. Ο φακός επαφής παραμένει για 7 μέρες περίπου και αφαιρείται από τον γιατρό. Μετά την αφαίρεση, η όραση βελτιώνεται ακόμα περισσότερο.
Η επαναφορά στις δραστηριότητες σας γίνεται από την επόμενη μέρα στην LASIK και μετά το τριήμερο στην PRK. Η οδήγηση μπορεί να γίνει μόλις αισθανθείτε έτοιμοι.

Ο χειρουργός σας θα σας υποδείξει την άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση και την μετέπειτα. Μην ξεχνάτε ότι ειδικά η υψηλή μυωπία σχετίζεται με παθήσεις του βυθού του ματιού και κατά συνέπεια θα πρέπει να υποβάλεστε σε βυθοσκόπηση μια φορά τον χρόνο.

Δεν υπάρχει καλύτερη και χειρότερη τεχνική. Τα αποτελέσματα είναι τελικά ισοδύναμα. Ο χειρουργός επιλέγει την τεχνική ανάλογα με το προφίλ του υποψήφιου και τις ανάγκες του αλλά κυρίως με τις παραμέτρους του ματιού του και με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του ασθενούς.

Γενικά, όταν το μάτι το επιτρέπει, προτιμάται η LASIK διότι έχει πολύ γρήγορη αποκατάσταση της όρασης και μηδενικές ενοχλήσεις μετά την επέμβαση. Ομως είναι συνδοιασμός μικροχειρουργικής (δημιουργία flap) και laser και το γεγονός αυτό συνδέεται με πιθανότερες επιπλοκές. Αντίθετα η PRK είναι λιγότερο χειρουργική τεχνική αλλά η αποκατάσταση της όρασης είναι πιο σταδιακή και οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις διαρκούν 2-3 εικοσιτετράωρα. Η χρήση του femtosecondlaser ίσως να συνδέεται με λιγότερες επιπλοκές στην δημιουργία του κρημνού και πολλοί ασθενείς είναι διατεθημένοι να πληρώσουν το έξτρα κόστος της τεχνολογίας αυτής για να πετύχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι προεχγειρητικές εξετάσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας για την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής. Ενας λεπτός κερατοειδής που δεν επιτρέπει την δημιουργία κρημνού είναι ένα βασικό κριτήριο. Επίσης, τοπογραφικοί χάρτες με δυσαναλογίες επίσης μπορεί να αποτελέσουν κριτήριο για να γίνει PRK και όχι LASIK. Η τελική επιλογή συζητείται πάντα με τον υποφήφιο και επιλέγεται από το οφθαλμίατρο.

Ο στόχος της διόρθωσης με laser είναι να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στην όραση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά και ο σκοπός είναι πάντα η απεξάρτηση από γυαλιά και φακούς επαφής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επιτυχία θεωρείται η επίτευξη του συν/πλην 0,50 βαθμού μετά την επέμβαση και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε σε ένα ποσοστό σχεδόν 99%. Η τεχνολογία έχει κάνει τόσο σημαντικά άλματα ώστε να θεωρούμε σήμερα την επέμβαση αυτή απόλυτα επιτυχή, αξιόπιστη και πολύ ασφαλή. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί στους ασθενείς την ‘τέλεια’ ή 10/10 όραση, οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται πια γυαλιά ή φακούς επαφής για τις δραστηριότητες τους. Γυαλιά κατά την οδήγηση το βράδυ και κατά την ανάγνωση μπορεί πάντοτε να χρειάζονται, ακόμα και όταν έχει επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα στην όραση.

Πολλοί μύωπες μετά την ηλικία των 45 ετών χρειάζονται να φορούν γυαλιά για κοντά λόγω πρεσβυωπίας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί από το θεράποντα ιατρό. Η επίλογή της ‘μονόρασης’ (monovision) μπορεί να είναι μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Στην τεχνική αυτή ο μη-επικρατής οφθαλμός διορθώνεται σε μικρότερο βαθμό έτσι ώστε η υπολειπόμενη μυωπία να βοηθά στην κοντική όραση. Λιγότερο δημοφιλείς τεχνικές είναι το multifocallasik και η presbylasik που ο χρόνος θα αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα πάντοτε να χρειαστεί μια συμπληρωματική επέμβαση για να διορθωθεί πλήρως η αμετρωπία. Οι επαναδιορθώσεις είναι πιο πιθανές όταν ο ασθενής έχει πολύ μεγάλου βαθμού διαθλαστικό πρόβλημα. Συμπληρωματικές επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν έχει επιτευχθεί επαρκής επούλωση και σταθερότητα του κερατοειδούς.

Οι επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής είναι από τις πιο επιτυχείς, ασφαλείς και αποτελεσματικές επεμβάσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Εχει σημασία να αντιληφθούμε τα όρια και τους περιορισμούς της επιστήμης και της τεχνολογίας και να χαλιναγωγήσουμε τις προσδοκίες μας. Η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα εξαρτάται πολλές φορές από τις επιδιώξεις και τις προσδοκίες μας. Η συνεργασία με τον ιατρό μας και η επιλογή του κέντρου είναι μια σημαντική παράμετρος στην όλη διαδικασία.

Intracor (Πρεσβυωπία)

Η υψηλή τεχνολογία και η εξέλιξη προσφέρει σήμερα την δυνατότητα να διορθώσουμε την πρεσβυωπία. Μια καινούρια τεχνική, η INTRACOR και ενα τελευταίας γενιάς femtosecondlaser (TecnolasPerfectVision) διορθώνουν ανώδυνα και με απόλυτη ασφάλεια την πρεσβυωπία.
Η πρεσβυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία η οποία εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Στην πρεσβυωπία χάνουμε σταδιακά την δυνατότητα να προσαρμόζουμε κοντά. Η κατάσταση αυτή είναι φυσιολογική και αφορά όλους τους ανθρώπους. Ο συχνότερος τρόπος διόρθωσης είναι τα γυαλιά. Η εκδήλωσή της ποικίλει ανάλογα με την μακρινή διόρθωση.
Ορισμένοι τύποι πρεσβυωπίας μπορούν να διορθωθούν με μια καινούρια τεχνική, την INTRACOR χρησιμοποιώντας ενα νέο femtosecondlaser. Η INTRACOR είναι ήπια, ασφαλής και αποτελεσματική laser τεχνική ενώ αρκούν 20 δευτερόλεπτα για να εφαρμοστεί. Η INTRACOR είναι ελάχιστα επεμβατική αφού δεν υπάρχουν ανοιχτές τομές στο μάτι. Οι ασθενείς που υποβάλλονται στην επέμβαση επιστρέφουν μετά απο λίγες ώρες στις δραστηριότητές τους.
Η κοντινή όραση βελτιώνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην χρειάζονται γυαλιά για κοντά στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η τεχνική βοηθά στην ποιότητα ζωής καθότι σας επιτρέπει να διαβάζετε ενα μενού στο εστιατόριο, ενα περιοδικό, στο κινητό ή στον υπολογιστή σας και άλλα χωρίς να κουβαλάτε μαζί σας διορθωτικά γυαλιά.

Προεγχειριτική εξέταση 
Κατά την προεγχειριτική εξέταση, ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει πλήρως τα μάτια και θα ελέγξει κατά πόσο είστε κατάλληλοι υποψήφιοι για την τεχνική. Δεν είναι όλοι οι πρεσβύωπες κατάλληλοι για την διόρθωση. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μικρής υπερμετρωπικής διόρθωσης για μακριά και πιο συγκεκριμένα αν έχετε απο +0,25 έως +1,25 είστε κατάλληλοι τόσο για να διορθώσετε την μακρινή σας διόρθωση όσο και την κοντινή σας.
Η συζήτηση με τον ειδικό θα βοηθήσει να κατανοηθούν οι ανάγκες και οι προσδοκίες του ασθενούς από την επέμβαση. Η εξέταση εκτός από την μέτρηση της μακρινής και κοντινής διόρθωσης περιλαμβάνει και ειδικές εξετάσεις όπως τοπογραφίες κερατοειδούς για να την εκτίμηση της κατάστασης του κερατοειδή και μέτρηση του πάχους του κερατοειδή, του χιτώνα στον οποίο επεμβαίνουμε.

Η επέμβαση
Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία χρησιμοποιώντας μόνο αναισθητικές σταγόνες. Ο ασθενής ξαπλώνει άνετα κάτω από το laser. Αφού μαρκάρουμε το κέντρο της κόρης, τοποθετείται ένας αποστειρωμένος δακτύλιος αναρρόφησης στο μάτι. Αφού επικεντρωθεί τo μάτι με τον δακτύλιο και το laser, ξεκινά η εφαρμογή η οποία διαρκεί 20 δευτερόλεπτα. Κατά την εφαρμογή, το laser δημιουργεί μια σειρά από 5 ομόκεντρους κύκλους στο εσωτερικό στρώμα του κερατοειδή και στον οπτικό άξονα. Η επέμβαση τελειώνει, αφαιρείται ο δακτύλιος και ο ασθενής επιστρέφει μετά από λίγο στο σπίτι του.
Η όραση μετά την επέμβαση είναι λίγο θολή αλλά ξεκαθαρίζει σε περίπου 3 ώρες.
Η επέμβαση δεν περιλαμβάνει ανοιχτές τομές, κατά συνέπεια θεωρείται μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική χωρίς πιθανότητα λοιμώξεων ή άλλων επιπλοκών.

Η INTRACOR είναι σήμερα μια επέμβαση ρουτίνας.
Η τεχνική εφαρμόζεται από το 2007 και είναι εγκεκριμένη στην Ευρωπαική Ενωση.